Wednesday, December 18, 2013

Throw back 2007 : Rezeki Terpijak...Japan

Suddenly this night around 2.11a.m 15/12/13 it struck me to write a post about my trip to japan.. yes it has been quite a long time but believe me the memories still remains fresh in my mind..and for the record, one of the reasons that I wanna update this blog is because of a couple of reasons 1- to add on my "places I go" layout on the left side of my blog, 2- nak update blog yang lama tak berupdate 3- tetiba terbaca blog fatin liyana honeykoyuki.blogspot.com dan baru tahu yang aku pernah join satu batch pergi jepun dengan dia haha..sungguh ku tak sangka..hamboi kau bila dia dah famous baru nak bangga..apa punya orang da aku ni hahah..

ok moving on..how it all started..I wasn't really in to japan stuff as I always fancy on euro things such as london, paris dan sebagainya yang nampak ala2 exclusive gitu..but after SPM aku memang tak bekerja langsung sampai la masuk matriks..kiranya aku ada kot dalam 4 5 bulan tak bekerja dan ketika itu pon family aku didn't push me into working..so I ended up being very "busy" with the social network stuff..mula la geng2 sekolah nak YM bagai..then friendster pon aktif je... and the highlight part is I took my sister's japanese book and learn for fun..and kakak being the person who always find a way to pengaruhi adik2 dia untuk minat apa yang dia minat..so memang dia berjaya buat kau minat dengan jepun sampai lah aku belajar sendiri bahasa jepun ni..dengan harapan dapat  tengok drama jepun tanpa subtitles..but yeah macam haram tak dapat faham..well at least I tried and understand a little..so thats good enough for me...

Then I went to kolej matrikulasi pahang where I didn't really brag about knowing a lot about japanese stuff but luckily I got a roomate whose really into japan stuff..yeay ada geng kan..so one time there was an advertisement dekat board hal ehwal pelajar tentang JENESYS student exchange program...rasanya macam pernah je aku cerita kan dalam previous post about macam mana proses aku dapat tapi rasa nak cerita gak walaupun takde readers pon yg nak tahu sangat...tapi in details lagi ada someone inspired me  to not give up and disebabkan dia alhamdulillah dapat pergi sana..kalau rajin leh baca kat previous post yg kat teluk intan tu..shapik or iqa lah orangnya...

Preparation memang sangatlah best sebab tambang dan segala hal memang kerajaan jepun yang support 100%..dengar tu 100% habaq ang!! passport matrik yang taja rm300 sorang (ada 3 org yang pergi including me) dan kami hanya perlu bawa duit shopping jela..thanx to le dad yang sponsored my RM1000 untuk diconvertkan dalam USD dan yen untuk membeli souvenier...sayang ayah tau hehe..

There was about 90 students which include 60 high school students and 30 matriculation students..3 from each matric...60 high school kids tu pon gempak2 je semua..masing2 wakil sekolah dalam macam2..tapi aku gempak la jugak sebab terselect antara 3000 student dalam matrik tu kan #bangga dengan diri sendiri

ni la dia student2 from my group yang terpilih itu..nak kenal senang je..yang nametag2 itu lah dia ye kawan2


Part 1: Tokyo and around it..well the pictures and time maybe a little messed up..tak ikut flow sikit because I is malas

me and fitrie yang memang agak2 poyo excited masa sampai

imperial palace

while waiting for our flight to japan

at tokyo dome yo!! I was the most excited person to come here because most japanese singers held their concerts here..

this was located infront of tokyo dome..since we went there end of november, so the christmas mode is on


after having our "sumo" lunch


at some park where we headed for our lunch







my first curry squid..xpedas langsung



our late night snacks..beli kat depan hotel je..caremel pudding, onigiri yang triangle tu kan..dan yang lagi satu tu xtau namo gaponya tu 



jakun tengok sakura



the "sumo" lunch..satu pot tu kami share 3 ke 4 org..but for a sumo they eat 5 to 6 pots daily..gilo ah..patut besau badan


ini dia mastura my roommate

at asakusa temple..where we bought most of our souveniers here

bila jakun pon tahap gilo, pakguard pon aku ajak amek pic sama..yang pakai shorts tu aku suspek gila sebab it was like 2degrees there


ini pula diyana yang memang power cakap jepun sebab dia pernah sekolah kat sana siap 3tahun...oh and she's wakil from KMK


had our first tempura in front of asakusa

with the handsome adik muiz..dia wakil kebangsaan dalam pidata english..kan aku kato budak2 sekolah dia amek yang gempak2..
Part 2: Miyazaki and foster family

we were ther for about 6 days and 3 days with our japan family..

sampai2 je kami disambut oleh pelajar sekolah dari malaysia..I tell ya bila kami sampai je dari bus tu budak2 tu excited macam nampak artis gitu.. # I is feeling super hot

lagi hot bila iolls masuk paper jepun hokeyyy..nampak tak aku sorang je yang pandang camera..

si gadis berbaju kurung di garden jepang

dekat bangunan pejabat ape ntah serius aku lupa




kami tiga ini ialah wakil dari kmph ok uolls..lengkap 3 course..me physics, mastura hayat (biology) and solihin account

playing bingo with bebudak sekolah

somewhat I call epic..at aoshima island

orang jepun and korea ni makanan diorang memang byk libatkan pinggan kan..orang melayu sepinggan je da cukup..da boleh letak macam2...kepada yang malas basuh pinggan..silakan jangan kahwin dengan orang jepun

making souvenier..doraemon pink tu aku punya hihi




having pot nabe (tak tahu apa dalam melayu) at my foster family's house

with ueno mariko my okaasan (mother) and my imooto (sister) ueno hinako..dak ni sebaya adik aku yang nina ni..kalau aku datang sana confirm dia ni dah lagi tinggi dari aku hohoho

family ni kecik je..anak sorang..my father ueno koji..okaasan ni sebaya mak aku lahir tahun 1960 tapi both kawen lambat 




sebenarnya kan aku yang muka tak malu bila aku suh ayah angkat aku panggil budak dua orang ni untuk snap pic ngan aku..sungguh tak malu kan saya ini..

they brought me at a sushi restaurant..first time eating the really2 raw fish...harap2 tak de lah sake (alcohol) dalam tu..dah balik malaysia baru kawan2 aku takutkan aku cakap "weh kau tak risau kot sushi tu ada sake ke?" ok time tu baru nak risau..nak risau pon takdo guno eh..da lepas... #tudung putih aku pakai tu hilang kat ampaian hostel utem masa tahun 1 bersama 2 lagi tudung hitam..damn pencopet

Then  selepas dua malam dengan family angkat, maka pada hari ketiga kami ada majlis perpisahan dengan semua geng miyazaki punya family angkat..malam tu agak menangis la semua orang..macho tak macho nangis beb..

ni masa majlis perpisahan bersama keluarga angkat..




ni bukan keluarga angkat aku tapi mereka sangatlah friendly..especially yg cium aku ni

Kemudiannya kami menginap dalam satu malam lagi di hostel area miyazaki juga..macam dorm  katil dua tingkat..dan berjalan2 sekitar miyazaki...

Part 3 : Tokyo again

Ketika di tokyo pula selama dua malam, kami ke tokyo tower dan malam itu ada majlis penutup..

Sebenarnya aku tak ingat sangat flow perjalanan pergi kemana sekian..so let me just explain by the pictures

ini meal kami masa kat tokyo tower restaurant..sepanjang 10 hari aku makan ikan memanjang je..balik malaysia kempunan daging 

malam itu kami sempat berjalan2 sekitar bandar tokyo..ke akihabara tempat jual barang elektronik termurah dan boleh nego macam kat  plaza low yat kat KL..

bangunan belakang 6 tingkat itu ialah plazanya..sekitar tu is akihabara...bayangkan ps yg mcm vita tu boleh dapt ngn harga rm150??? sedangkan kat msia time tu dalam 800 kot..tu dak laki  pakat2 nak g beli tu

me and diyana..aku suspek belakang aku yg kurus kering tu fatin liyana yg blogger femes tu hahaha..

ni la tokyo tower yang nampak cam kabel letrik je..tak segah mana pong

barisan kumpulan lelaki2..bersama koordinator kami mr tan (bawah kanan)

barisan perempuan pula

muka sedih nak tinggalkan jepung..masing2 tunjuk tiket huhu

our little party with geng2 miyazaki..had loads of snacks

Ok rasanya macam dah banyak gila je gambau dalam post ni..seriously me agak malas nak men collage photos at the moment so I ended up uploading all of them..ni pon dah tapis2...

Alhamdulillah I get to experience being in a foreign country of my dreams..tu orang kata rezeki terpijak..come to think about it, it was my greatest achievement representing something from all 3000 students that I never experienced before..balik matrik je nama aku famous dengan title " dak g jepun tu" LOL...didn't even tried so hard of being  "mencapub" like high school #doubleLOL..bila dah lama2 or bila da tua n sedikit matang ni kan..there's no point of being famous just so you want people to know you..be someone that you can inspire and motivate people..sekian cebisan ceramah pendek tak berbayar saya ini








No comments: